Mjukvara (Appar)

En samling med tips på bra mjukvara(appar)!

I de fall där apparna kostar pengar, så innebär det att jag tycker att varit värda att betala för! Apparna är för tillfället inte listade i någon särskild ordning!

Duolingo

Spark/Polymail

Två mailappar som är en fröjd. Spark saknar för tillfället dock desktop-app och i Polymail kan jag bara lägga till min Google-e-post, jag har andra till Hälsoreseguiden och anlitafotograf.se som jag givetvis vill ha samlade på ett ställe.

Waze

Få löpande information i realtid om vad som händer på vägarna. Rapporter om olyckor, skräp på vägen, vägarbete, poliskontroller. :) Du kan också ställa in din destination och då räknar waze m.h.a. trafikdata ut förslag på snabbaste vägen. Fungerar bra 9/10 gånger. Ibland kan en kö ha hunnit lösas upp innan rapporteringen försvinner, eller att rapporteringen inte hunnit komma in, och att appen då missar köer. Du rapporterar själv in sådant du uppmärksammar längs vägen antingen med 2-4 tryck, eller helt enkelt genom att ha appen igång. Den känner av när du kör långsammare än vad som är den tillåtna hastighetsgränsen, och när många gör det på samma sträcka, och har appen igång, så kan den automatiskt räkna ut att det är köbildning på gång och varna andra resenärer på väg dit!

iTunesU

Fantastisk källa med mängder av utbildningsmaterial, tillgängligt helt gratis ifrån stora universitet runt om i världen, Stanford t.ex. Här finns mängder med bra innehåll. Vad jag sett hittills så är allting på engelska, men jag har förstås mestades sökt med engelska termer och inom innovation, kreativitet och programmering. Kolla och se vad du hittar som kan vara intressant för dig! Kolla också på edx: https://www.edx.org/ - ingen app, en hemsida, full med bra material också här ifrån skolor runt om i världen!

Clue

För oss som har mens Går att använda utan att skapa konto. Om du väljer att skapa ett konto så synkroniseras din data till en server och du har då en säkerhetskopia där. Ingen aning om ifall data samlas in, ifall den i sådana fall används för forskning, om den gör det och levererar innehållet anonymiserat så vore det ju kanon. Jag har aktivt valt att inte skapa något konto, villig att ta risken att all information försvinner.

Noizio

Tack till José för tipset! Finns till osx, verkar även finnas till windows. Du kan köra igång lugnande bakgrundsljud snabbt, enkelt och gratis.

Automatisera interaktioner vid datorn

Keyboard maestro låter dig skapa upp och köra arbetsflöden (makro). Du kan säga till datorn att göra något vid en viss tidpunkt, eller under ett intervall, en eller flera gånger.. När jag laddade ner en drös med ikon-samlingar, som jag också betalat för att få använda, så inkluderade de en .txt-fil i varje samlings mapp, som i sin tur innehåll en länk på tredje raden, som du behövde klistra in i en webbläsare för att hämta ner den licens du betalat för. Göra det manuellt för ~ 200 mappar skulle ju alltså ta en stund. Nu tog det mig förvisso en stunda att lära mig lite mer om alla olika sätt jag kan använda Keyboard maestro på, men resultatet blev alltså ett skript som jag kunde låta köras med ett intervall på ~1min, som för varje samling hämtade ner licensen och döpte om license.pdf - filen till ett namn som innehåll samlingens namn och sedan flyttade den till mappen där samlingen med ikoner fanns. Klockrent! :)

Fler tips på appar: A tipsar: Omni, garmin connect, heart beat, clue, hemnet, SR, wordpress