Lokus

I min värld ett ord för inre lugn, ordning, fokus, lycka.
Lokalisera och värna ditt inre. En dag kanske SAOB lägger till en tredje tolkning.

Vad gör att jag dedikerat ägnar fritid åt kreativa projekt? Hur får du så mycket gjort en vanlig dag Victoria? Hur hinner du med allt? “Vad går du på?”

Jag tänkte dela med mig av vad som hjälpt mig strukturera upp min tillvaro, känna lycka i vardagen och må bra.

Bakgrund

Det här definitivt inte är något som magiskt kommit till mig naturligt. Nog har det rytits åt mig över röran jag haft i mitt rum som ungdom, som hos så många andra. Jag var inte hälsosam, “gulligt knubbig, överviktig eller fet” beroende på vem du frågar. Plugga? Fram med godispåsen. Sova tillräckligt? Jag går på rå viljestyrka! Sova kan jag göra sen!

Här kommer tipsen!

Du kan läsa mer om varje tips under listan.

Rensa i röran

Jag fick boken rensa i röran i present för ~15 år sedan. Enormt stort tack till K. Jag har läst den från pärm till pärm 4-5 gånger, och bläddrat igenom den många fler. Vad lärde jag mig? Notera att det här är en förenklad sammanfattning, jag rekommenderar verkligen att du skaffar den här boken! Mycket frustrerande att den inte finns att köpa i svensk version längre. Du kan alltid hålla utkik på tradera. Rensa ut. Rensa ut prylar, Rensa ut mentalt. Toppenbra. Om du finner lusten att röja ut medan du städar så kolla vilka organisationer i ditt närområde som tar emot vad. I Stockholm tar t.ex. Stockholm stadsmission även emot rena underkläder. Kanonbra. Röda korset känns också bra att skänka till. Jag undviker personligen organisationer som har någon som helst religös koppling.

Things

Innan du ger dig in på att skaffa Things - läs eller lyssna på boken “Getting things done”, författare David Allen. Du kommer förmodligen vilja göra de övningar som finns i boken medan du läser den, låt det ta dig den tid det tar att plöja hela. Reflektera, läs om. När du är lika GTD-hooked som jag vill du fokuserat skapa ett system som fungerar för dig! Jag började med en filofax & ett arkivskåp med fyra utdragbara plan. Idag har jag Things, foldrar, Scanbot & några hängmappar i garderoben.

Balanced

Den här appen räddade mig från att ge upp appen Things. Här samlar jag rutiner, goda vanor, som jag gärna vill bli påmind om, eller få höra en “pling” när jag gjort något som jag själv definierat som bra. Juice:a, Gå långpromenad, Yoga… Det är inte uppgifter som jag vill ha i min next actions-lista! Det här är sådant som jag vill göra varje dag, flera gånger i veckan eller några gånger i månaden. Har även lagt in att donera blod 2ggr per år. Klockren app!

Trello

Här samlar jag referensmaterial. Appen “Xccello” bakar in trello (onlinetjänst) i en osxapp, så att jag kommer åt den snabbt och smidigt utan att behöva leta rätt på rätt flik i webbläsaren. :) Sniiiice! Precis kommit igång med Trello som “låda” för referensmaterial - hade allt i Things tidigare, meckigt när en vill lägga till PDF:er eller bilder såklart.. så det här tror jag kommer vara GULD!

Food matters & Food revolution

Food revolution är en TV-serie där Jamie Oliver reser till den plats i USA där flest invånare är överviktiga, och han inspirerar med sunt förnuft och konkreta råd. När han släppte en app med recept så köpte jag den och jag minns väl när jag testade att följa receptet för att göra ärtsoppa på gröna ärtor med fetaost. Det blev väldigt fint! Såg ut som att det var gjort på restaurang och kunde mycket väl ha serverats på restaurang. Det tog mig förviss ~40min att tillaga den, receptet visade att det skulle ta ca 20min, men vilken fröjd - bilderna med extra tydlig information om varje steg och hur du förbereder dig o.s.v. gör att en som extremt sällan lagat mat själv, kan komma igång och det blir bra bara du följer instruktionerna! Idag freestyle:ar jag väldigt mycket i köket, speciellt när det gäller buljong som går att rodda ihop bra på 10min, men det här är en utmärkt början(!) När appen släpptes kunde du köpa paket med recept, nu har de gått över till att vara en prenumerationstjänst. Jag tycker att de tagit i helt galet, men att för ~27:- få tillgång till recepten i en månad, om så bara för att testa att tillaga 1-2 recept - köp! Du kan ta skärmdumpar eller skriva av recepten och spara på annat håll. Att ladda ner appen är gratis, och det finns alltid några recept att titta på utan att bli prenumerant, kanske hittar du något just för dig helt gratis! :) Appen är på engelska, men jag har förstått att det finns ett team i Sverige som har gjort lika inspirerande appar med vegetariska rätter - spana efter appar som hjälper dig laga bra mat! Har du inget att prata med vänner och främlingar om - så kan du alltid fråga efter tips och förslag på bra recept! :) Många har sina favoriter, och delar gärna med sig av vad de har samlat på sig genom åren! :)

I FoodMatters-filmen kan du lyssna på olika personer med olika perspektiv berätta om flera olika saker kring kost. Klockrent! Om du känner mig, så är du varmt välkommen hem till mig för filmvisning! De visade den gratis i några dagar när de release:ade filmen, jag köpte den i digitalt format omgående. Verkligen inspirerande. Jag började nu på allvar titta på listan med ingredienser på förpackningarna när jag skulle handla mat. Gjorde det redan innan, minns inte riktigt vad som triggade det hela ifrån första början, men den här filmen tillsammans med food revolution är en toppenbra start om du inte alls engagerar dig idag, eller ifall du vill ha mer inspiration och råd.

Superjuiceme inspirerade mig till att dricka grönsaksjuice och smoothies i 28 dagar! Och jag mådde riktigt bra både under tiden och efteråt.

Läsk

BLÄH! …men det började inte så. Jag kunde sluka 1,5l cola under en kväll utan problem, som så många andra ungdomar gjorde förr, och gör idag. Jag blir riktigt äcklad och mörkrädd när jag tänker på det. Fick för mig, från ingenstans kändes det som, minns inte vad som triggade det, men i vilket fall, att jag skulle låta bli läsk helt och hållet i ett år. Sagt och gjort. Ingen läsk i 365 dagar - inga problem, det var inte “lite mindre” eller bara när… INGEN läsk i 365 dagar… När jag smakade på det igen var det riktigt otrevligt. En undrar hur en någonsin kunde tycka att det varit gott. Ush, nej läsk saknar jag inte, och dricker inte alls längre. Kan ha varit så att idén kom av att jag hört från en vän att de inte drack läsk hemma, det var inte en del av vardagen, och hon hade sedan aldrig börjat gilla det. Det är dyrt, dåligt för din kropp och dåligt för miljön (slöseri med plast & frakt) - och så har vi så fantastiskt fint dricksvatten direkt ur kranen här i Sverige. Vad underbart bortskämda vi är med det! Det är helt fantastiskt bra! :) När en reser runt i världen och inser hur många platser du måste släpa hem dunkar med vatten… Uuugha. Blev dock positivt överraskad av att det är flera länder runtom i Europa där du kan dricka bra vatten direkt ur kranen, under rsan i somras förra året. I Österrike, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och i Polen är det inga problem att dricka vattnet ur kranen. Värt att kolla med lokalbefolkningen om ev. lokala avvikelser förstås. Alltså - drick vatten! och för att göra det roligare, mysigare, trevligare, finare så kan du * Köpa fina glas - alltid trevligt att dricka ur något som du tycker är fint att ställa fram * Ha i gurkskivor, eller lite citron, eller en skiva apelsin i vattnet, och låt smaken spridas lite innan du häller upp. * Köpa sugrör i glas (Jag säljer det, det är bara att skicka ett mail så skickar jag bilder, beskrivningar och priser!)

Om du är på krogen och vill undvika läsk, och inte vill dricka alkohol så brukar det gå bra att fråga efter tranbärssaft, de flesta ställen har det i lager eftersom det används i drinkar. Ser lika fint ut som vilken annan röd drink som helst, och jo, klart att det är socker i, men vanligtvis inte lika illa som i läsk och du smälter in! :) Gott är det också :)

Papper och penna

Ha alltid papper och penna inom räckhåll. Du vill kunna skriva ner “just det ja”, “oohhh det vore kul att”, “undrar om”, “jag måste kolla upp…“… När du gör det så frigör du din hjärna att tänka på mer, på annat, eller att vila. Den vet att du har antecknat vad du vill göra.. och kan släppa taget. Förutsatt att du faktiskt kollar på lapparna igen, annars kommer det börja gnaga. LÄS Getting Things Done.

Känslomässigt

Skit i vad andra tycker om dig.

Betyder inte att du kan behandla andra hur som helst, jag menar skit i vad andra tycker om ditt yttre, men sköt din hygien! Skit i vad andra tycker om dina intressen, din stil o.s.v. så länge du inte skadar någon annan. Att mista en förälder i yngre tonåren var känslomässigt tungt. Det gav också perspektiv. Alla små skitsaker som en bryr sig om som tonåring annars, det var ju sådant trams, vilket nonsen, hur orkar en bry sig?!

Uppfostran

Du kan ju välja att uppfostra dig själv. Fostra “gör det nu, gör det nu, nu på en gång”. Ett mantra att upprepa för dig själv. Kanon för mig. Har för mig jag plockade upp det i boken 7 habits of Highly effective people.

Kommunikation

Tänk på hur du kommunicerar. Kroppsspråk - läs en eller några böcker kring kommunikation. Så mycket bråk, så många missförstånd du kan undvika genom bättre kommunikation. Och så mycket mer kul saker du kan vara med om när du är en trevlig person att umgås med! Har hunnit glömma bort vad jag har läst för böcker, men ska gräva i minnet mitt och fyller på här när jag kommer på vad de hette. Sök helt enkelt efter bli bättre på att kommunicera och liknande så hittar du säkert bra material! [LMGTFY]. Läsning uppmuntrades definitivt hemma när jag var liten, och det är jag väldigt tacksam för. Att växa upp tvåspråkig är också en lyx, att redan som barn få förståelse för att det finns flera sätt att säga samma sak. Det finns olika sätt att tänka. Ett ordspråk i ena språket, blir bara nonsen om det direktöversätts till ett annat, och så det faktum att vi saknar “kvinnligt och manligt” på ting, ger också perspektiv. Jag tycker att det är kanon att vi inte har det, viktigt t.o.m., vilken kamp alla kvinnor har utomlands bara i språkbruket. Vi har lite i svenskan, men oj vad tungt på andra håll! Så t.ex. i italienskan använder du “pojkar” om du pratar om en grupp med barn där det finns både pojkar och flickor. Begreppet “barn” finns inte. Alltså jo, “bambini” finns, men då talar vi om småbarn. Så även om du har en grupp på 10 flickor och 1 pojke, och du vill ropa på alla så säger du i praktiken “Kom pojkar”. ARGH! Hörde från en vän att de i Ukraina just nu hittar på andra ord att använda till allt möjligt för att komma ifrån att det maskulina skulle vara standard. Får mig också att tänka på att jag läste en artikel som handlar om ursprunget till ordet “man” och “mankind”. “Man” var “människa” fram till för några hundra år sedan, och man respektive kvinna fanns det så andra separata ord för, men så någonstans längs vägen justerades det. Jag tycker att hen är ett toppenbra ord. Och om du behöver övertygelse om den saken lyssna på {sommar/vinter?} i P3? P1, med, skit också vilken komiker var det? Återkommer om jag kommer på det!

Vem är perfekt?

Vissa saker kan jag bara göra så mycket åt. När jag blev påkörd av buss, eller “puffad på”, återigen beroende på vem du frågar, men nog är det väl hur jag upplever min situation som spelar roll när det rör mig? I vilket fall, suck och pust jag har besvär. Spikmattan har räddat mig många gånger. Jag behöver ta tag i det men det här är det enda(?) på min att-göra-lista som gör att jag mår dåligt, känner mig ledsen, arg och hjälplös… och jag skjuter på att ta tag i att hantera ärendet. Tar hand om hälsan, har övningar som jag gör m.h.a. påminnelser, går på massage när det blir för mycket, har testat TNS… Jag gör mitt bästa och säger till dig att gör det du med! Vi kan så mycket om vi fokuserar vår energi på rätt saker.

Om du känner till fler bra resurser, dela gärna med dig!