Barn & näring

🤰🏽 smaker
Låt barnet redan i magen, speciellt under sista delen av graviditeten, får uppleva olika smaker!

📄 Dricksvatten
Egen brunn? Analysera vattnet!
Rekommenderas att en gör ungefär var tredje år.
Små barn är mycket mer känsliga, så dricksvatten som är ofarligt för vuxna att dricka kan vara skadligt för barn. Du kontaktar en återförsäljare nära dig som har kontakt med något av de labb som finns i Sverige, eller så kontaktar du de direkt, du får hem små behållare att fylla med vatten som du skickar in med post till labbet som sedan inom några veckor återkopplar med resultat. 💭 Hade varit så häftigt om det fanns labb en kunde besöka som privatperson - med workshops osv. så att en kan vara med och se hur det går till och senare göra det själv.

Varningar

⚠️ Gröna bladgrönsaker
Vänta med att ge större mängder gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, tills barnet fyllt ett år. Öka sedan mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

⚠️ Honung
Ingen honung till barn upp till ett år! Undvik honung till barn under ett år. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin. Läs mer hos livsmedelsverket.

⚠️ Opastöriserad mjölk
Varken barn eller vuxna bör dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter. Ehec är en ganska “ny” bakterie som började spridas i Sverige på 90-talet, och som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer, men kan gå att få på bondgårdar.

Tips, fakta, egna erfarenheter o.s.v.

När du introducerar ny mat, även till barn som blivit några år, skär upp i så små bitar som möjligt, ställ bara fram en liten bit, och att “det är allt de får av denna lyx”, så kan de värdesätta att de alls får en liten bit och utforska den med intresse, istället för “måste jag ta allt det här”… Du kan baka in nya smakar i soppor m.m. och introducera de på den vägen (kanon med broccoli!), då känns smaken inte lika främmande när den sen kommer i annan form, t.ex. broccoli i wook eller rå broccoli som den är i fräsch sallad.

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.