Sy en bosig

Även kallat babynest på engelska. Denna bosig är lite längre och lite bredare än vanligt för att den ska räcka länge. Jag bunkrar upp med filtar och handdukar när barnet är litet.

Vad du behöver

Du kan också välja att köpa 2m av samma tyg, istället för två bitar tyg

Du hittar ekologiskt material hos flera olika butiker.

Mer om bomullstyger

Bommullstyg

Lämpliga bomullstyger är:

  • poplin
  • satin
  • lakansväv

Om tyget passar till lapptäcken, eller lakan, då passar det till babynestet. Du kan använda gamla lakan som du har hemma.

Jag valde: Poplin på insidan och satin på utsidan. Går bra med satin på insidan också.

Du kan använda gamla lakan som tyger! De är urtvättade, och det är ju miljövänligt att använda något du redan har istället för att köpa nytt!

Om du inte har gamla lakan hemma, eller önskar andra färger kanske, så finns dessa ekologiska tyger: GOTS-certifierat tyg, bommull - poplin

Mer om stoppningsmaterial

Stoppning till botten och till kuddarna (väggarna)

Botten Bottenstoppningen finns hos stoff o stil - de har en soyamix. Ganska platt - du behöver ganska många lager för att det ska bli bra.

Vad du kan använda till botten:

  • Quiltvadd, eller ullvadd ifrån filtmakeriet
    Ullvadden är fluffigare/tjockare eftersom den väger mer och inte är filtas samman (ca 400g/m2)
    Quiltvadden är som en filt ämnad som mellanlägg (ca 200g/m2)
    Ullvadden kan du använda både till bottenplatta och ringen runt om, den är delbar och det går att gör lite som man vill med den.
    Quiltvadden är mest lämpad till bottenplatta.
  • Soyamix-vadd till botten
    Kompis säger: “Jag tror att jag använde 4 lager utav soyamixen till botten, men hade nog kunnat ta dubbla för att då det mer som madrassliknande. Nu ligger den ju alltid på något mjukt underlag, som soffan eller sängen så det spelar ju inte så stor roll, men tyckte ändå att den blev lite tunnare än vad jag tänkt mig.”

Kuddarna (väggarna) Stoppningen från dansk sida: https://www.babynature.dk/kapok-i-los-vaegt-flere-muligheder

Vad jag köpte för material

Bra att veta om tråden just jag köpte: Tråd med beteckning 43/2. Den är något tjockare än multicolor. De färger som finns är kompletterande till multicolors färskala. Längden är 200 m / rulle. Natur, vit o svart finns 500 m rullar. Leverantören rekommenderar nål 80 - 100. Tråden lämpar sig för symaskiner som inte har högre hastighet än 2.000 stygn / minut. Lämpar sig inte för industrisymaskin. Den är gjord i 100% ekologisk bomull. GOTS/IVN-certifierad.” Inser nu att jag skulle köpt tråden som är “multicolor”. Första raksömen sydde jag med en 43/2-tråd. Köper tunnare tråd att ha till att sy vidare med!

Gör såhär

  1. Rita upp mönstret på mönsterpapper

  2. Nåla fast mönstret på tygets avigsida

  3. Rita ut mönstret på tyget.

  4. Klipp ut mönstret i tyget. Klipp ca 1 cm utanför det ritade området

  5. Nåla samman med avigsidorna utåt.

** Viktigt att du får till släta ytor ! **
Om ett spädbarn vänder in ansiktet mot fluffigt löst material, och sen inte klarar av att ta sig ur den positionen, kan det innebära en kvävningsrisk.



Varför kallar du det bosig?

“Bosig - ett gosigt spädbarnsbo”. Jag gillar att hitta på uttryck och saknade ett svenskt ord för “babynset”. Så nu kallar jag det för bosig - “ett mysigt bo, som ett fågelbo, för spädbarn”. Att bosa kan ju då vara att ha ett spädbarn i en bosig. :]

Varför sy ett själv?

För att de ekologiska kostar över 1000kr nya. För att jag inte hittat några begagnade ekologiska att köpa. Om jag skulle köpa ett så ska det vara ekologiskt, jag vill inte uppmuntra tillverkning av icke ekologiska produkter. Jag vill inte heller uppmuntra en industri där de som gör arbetet ofta har dåliga arbetsvillkor. Genom att sy ett själv så bidrar jag också till att en till bosig av ekologiskt material som är schysst tillverkat finns på begagnat marknaden.

















“Dagboksanteckningar”

Införskaffat mönsterpapper. Fanns hos “närmaste sybutik”, i mitt fall “Ohlssons tyger”, som både är en nätbutik och har butiker runtom i Sverige som du kan besöka. Fick väldigt trevligt och hjälpsamt bemötande. De saknade dock, när jag var där, ekologiska bommullstyger av den typ jag söker.

** Hur är storleken? ** Frågar en vän som har följt guiden tidigare. “ Ja jag följde måtten i guiden. Ja, jag tror att det kan va värt att göra den lite längre, men behöver nog inte vara bredare, dom gillar ju att ligga lite trångt så du behöver nog bara öka på längden. Ja precis, du skulle kunna rulla ihop handdukar o ha som fyllning, smart! “

Så jag kommer göra den lite längre och lite bredare och bunkra med handduk och filt runomkring när bebisen är minst så att bosigen kan användas längre. Jag får ju se upp förstås, så att den inte bli osmidig att bära runt och lägga på plats.

Nästa steg? Välja tyg… Argh, finns 16 olika kategorier!!! … jaha 1m bomull, vad är det för slags bomullstyg jag söker? Det finns visst minst 15 olika sorters bomullstyger att välja mellan?!?!?

** Kommentarer ifrån vän ** En vän hade satin till utsidan och tyg ifrån gammalt vitt urtvättat lakan till insidan. … hmmm vad är gamla urtvättade lakan för sort ??!? “ Jag tror poplin kommer funka bra. Satin funkar också bra, för tyget jag fick över sydde jag påslakan av och det känns precis som lakantyg.

Ja precis, använde den till botten, jag sydde aldrig den där extra dynen som hon gör i guiden.

Jag tror att jag använde 4 lager utav soyamixen till botten, men hade nog kunnat ta dubbla för att då det mer som madrassliknande. Nu ligger den ju alltid på något mjukt underlag, som soffan eller sängen så det spelar ju inte så stor roll, men tyckte ändå att den blev lite tunnare än vad jag tänkt mig.

Köpte ekologiskt tyg på stoff o stil, köpte även banden och spetsen därifrån. Botten stoppningen köpte jag också från stoff o stil, för jag ville ha naturmaterial och dom hade en soyamix som jag använde, dock va den ganska platt, så man behöver ganska många lager för att det ska bli bra. Stoppningen för själva kudden runt om köpte jag från en dansk sida, hittade ett material som va ett slags växtmaterial, kan skicka länk dit också om du vill? Ja absolut, det vita tyget jag använt är från gamla lakan!

Här är det jag använde till botten.
Här är stoppningen av kapok

Snöre

Det fick bli band i ekologisk bomull http://detalj.sonjas-textilatelje.se/index.php?main_page=product_info&products_id=729

Band i “jute - naturmaterial”, övervägde det som alternativ till vackert sidenband. Nog inte skönt att knyta.. men naturmaterial! :D Så ofta knyter en väl inte?

Tack till bloggen friskochlycklig för varningen ang. hur viktigt det är att tyget ska vara slätt. Nu känner jag en rädsla som jag inte alls kännt inför detta projekt, men det går förhoppningsvis över snart. Just detta vill jag ju verkligen känna till. Så det är ju något att ha i åtanke också om jag bunkrar upp med handduk eller filt intill barnet!

Hos Vimse Design kan du köpa färdigt babynest i GOTS-certifierade ekologiska material med bärband till dessutom!

Summa sumarum

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.