Victoria rekommenderar

Läsa

Böcker

Jag uppskattade och rekommenderar dessa böcker. Några har jag läst, andra har jag lyssnat på som ljudböcker.

Rensa i röran

Om du som jag växte upp med minst en vuxen i hemmet som gärna sparade allt.. då kanske du också har lite svårare att släppa taget om fysiska saker? Har du för många prylar? Om du viftar bort feng-shui-snacket så finns här konkreta råd för att tänka efter och känna efter och komma igång med att rensa ut omkring dig. Jag mår så mycket bättre av att ha gjort det. Du behöver inte läsa boken för att komma igång och rensa ut, men det här var boken har påverkat mig att ändra inställning till prylar. Säljs inte längre på svenska i den utgåva jag läste, men brukar finnas att köpa begagnad på diverse hemsidor. Känner likadant för kod när jag programmerar. Ut med det som inte längre ger något värde, allting som inte är viktigt är i vägen för att allt det som är viktigt ska få den uppmärksamhet den förtjänar…

Sifferdjävulen

Klockren för att väcka intresse för matematik hos barn. Alldeles lagom att läsa ett kapitel före läggdags om barnet är yngre än 7 år. Det enda jag saknar är att en kopia av denna bok görs tillgänglig med flicka som huvudkaraktär.

GTD - Getting things done

Författare: David Allen

Jag är Malala

Tack till Frida för tipset!

Fler boktips

Good reads är en hemsida där du kan spana in böcker om du söker inspiration och funderar på vad du vill läsa härnäst!

Titta

Filmer

ted-talks

Annat

Underhållning

Pay it forward

Fin film. Berör.

Pride

Kanonfilm! Du kommer kunna skratta och hänga med om du bara ser filmen som du är. Om du råkar ha någon bredvid dig som kan ge dig ännu mer kontext och berätta mer om hur det var på den tiden då detta utspelade sig så ger det filmen ännu mer djup. Kanske värt att läsa på lite om hur det var innan du ser filmen, eller så inspireras du till att läsa mer efter att ha sett filmen.

Mjukvara

Program som du kan köra på datorn, i mobilen, kanske på surfplattan. I de fall där apparna kostar pengar, så innebär det att jag tycker att varit värda sitt pris, kanske har jag fått rabatt vid tillfället, kanske är de överdrivet prissatta idag… Apparna är för tillfället inte listade i någon särskild ordning.

Program

Duolingo

Guld! Börja, eller fortsätt, lära dig ett språk. Helt gratis, perfekt när du pendlar, känner dig uttråkad (vem har tid med det?!??!?!) eller helt enkelt vill lära dig ett språk! Under Europaresan i somras hade jag definitivt glädje av att ha putsat på italienskan. Appen är verkligen fin och välproducerad. Den är gratis eftersom innehållet kommer till av volontärer som i grupper (du får ansöka om att starta en grupp, resp. gå med i en) bygger upp språkpaket. Företaget bakom tjänar pengar på att de manuellt bra utvecklade översättningarna kan användas i helt andra sammanhang när företag behöver bra översättningar till manualer och liknande, och kan alltså göra allt detta gratis tillgängligt, samtidigt som de tjänar pengar. Win win! :)

tiptapp

Kanonbra app där du kan lägga upp bilder på prylar - allt ifrån bortskänkes till skräp och möbler som du vill att någon annan kommer och hämtar och tar hand om. Du kan välja att lägga ut saker gratis, men du kan också erbjuda dig att betala för att någon ska komma och hämta. Om du t.ex. har en möbel som står och tar plats men själv saknar förutsättningar att åka iväg med den till tippen, då kan andra människor hjälpa dig, och genom tiptap hjälper du andra privatpersoner som kan tänka sig göra detta hitta till dig! :)

Waze

Få löpande information i realtid om vad som händer på vägarna. Rapporter om olyckor, skräp på vägen, vägarbete, poliskontroller. :) Du kan också ställa in din destination och då räknar waze m.h.a. trafikdata ut förslag på snabbaste vägen. Fungerar bra 9/10 gånger. Ibland kan en kö ha hunnit lösas upp innan rapporteringen försvinner, eller att rapporteringen inte hunnit komma in, och att appen då missar köer. Du rapporterar själv in sådant du uppmärksammar längs vägen antingen med 2-4 tryck, eller helt enkelt genom att ha appen igång. Den känner av när du kör långsammare än vad som är den tillåtna hastighetsgränsen, och när många gör det på samma sträcka, och har appen igång, så kan den automatiskt räkna ut att det är köbildning på gång och varna andra resenärer på väg dit!

iTunesU

Källa med en hel del aktuellt och relevant utbildningsmaterial. Tillgängligt helt gratis ifrån stora universitet runt om i världen, Stanford t.ex. Här finns mängder med bra innehåll. Vad jag sett hittills så är allting på engelska, men jag har förstås mestades sökt med engelska termer och inom innovation, kreativitet och programmering. Kolla och se vad du hittar som kan vara intressant för dig!

Om du gillar iTunesU så kanske du också gillar edx: https://www.edx.org/ - ingen app, en hemsida, full med bra material också här ifrån skolor runt om i världen!

Keyboard maestro

Automatisera interaktioner vid datorn

Keyboard maestro låter dig skapa upp och köra arbetsflöden (makro). Du kan säga till datorn att göra något vid en viss tidpunkt, eller under ett intervall, en eller flera gånger.. När jag laddade ner en drös med ikon-samlingar, som jag också betalat för att få använda, så inkluderade de en .txt-fil i varje samlings mapp, som i sin tur innehåll en länk på tredje raden, som du behövde klistra in i en webbläsare för att hämta ner den licens du betalat för. Göra det manuellt för ~ 200 mappar skulle ju alltså ta en stund. Nu tog det mig förvisso en stunda att lära mig lite mer om alla olika sätt jag kan använda Keyboard maestro på, men resultatet blev alltså ett skript som jag kunde låta köras med ett intervall på ~1min, som för varje samling hämtade ner licensen och döpte om license.pdf - filen till ett namn som innehåll samlingens namn och sedan flyttade den till mappen där samlingen med ikoner fanns. Klockrent! :)

Upcard

Upcard är en App som hjälper familjer med barn som har autism.

Lyssna

Podcasts

Övrigt att lyssna på

Fängslande/Intressanta tal

Stephen Fry

Neil DeGrasse Tyson

Annat

Visste du att du kan ladda ner material ifrån Youtube som ljudfil? Om du då hittar ett intressant tal eller annat som du gärna skulle vilja lyssna på så kan du ladda ner det som en ljudfil och lyssna på det nedkopplad när du vill.

  1. Välj ut ditt youtubeklipp
  2. Spara länk till youtube-klippet
  3. Besök Listen to youtube
  4. Fyll i adressen (“URLen”) och klicka på GO
  5. Vänta och tryck sedan ja när den

Prylar

Sugrör i glas

Förtjusande - går att beställa i alla möjliga färger och du kan köpa sugrör i glas med läckra dekorationer också. De jag har tål att köras i diskmaskin. Ställa fram en lagom stor tillbringare eller ett lite högre glas, med vatten och ett sugrör i är klockrent när en pysslar med annat och känner sug lite då och då, “no pun intended”. För mig bidrar det till att jag faktiskt får i mig mycket mer vatten på dagen. Har smalare sugrör som jag endast använder när jag dricker vatten, och tjockare sugrör - med större diameter som jag använder om jag gjort grönsaksjuice eller krämig smoothie.

Organisationer

Tjänster, restauranger och butiker

Individer

Upplevelser

Jag tycker att det är alldeles underbart att vara ute en stjärnklar natt och titta upp mot stjärnorna när det är mörkt runtomkring mig.

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.