Victoria rekommenderar

Läsa

Böcker

Jag uppskattade och rekommenderar dessa böcker. Några har jag läst, andra har jag lyssnat på som ljudböcker.

Böcker på engelska

Barnböcker

Den onda badankan

Om vardagen med barn och gifter. Samma författare (Katarina Johansson) som skrivit boken Badskumt som också rekommenderas. Jag upplevde att det var alldeles lagom att läsa ett eller två kapitel i taget och att sedan reflektera och funera över vad jag själv kan vara tillfreds med i tillvaron som den är idag, och vad jag kanske vill ändra på.

Finns sannolikt att låna på ditt närmaste bibliotek, du kan annars lämna in önskemål om inköp till ditt bibliotek. Jag lånade den på bibliotek och önskar mig nu ett exemplar i present så att jag kan fortsätta bläddra i den då och då närmaste åren. Kanske är det en gåva jag ger mig själv. Den onda badankan

Badskumt

Rensa i röran

Om du som jag växte upp med minst en vuxen i hemmet som gärna sparade allt.. då kanske du också har lite svårare att släppa taget om fysiska saker? Har du för många prylar? I boken rensa i röran finns konkreta råd för att tänka efter och känna efter och komma igång med att rensa ut omkring dig. Jag mår så mycket bättre av att ha gjort det. Jag viftade bort feng-shui-bitarna i boken. Du behöver inte läsa boken för att komma igång och rensa ut, men det här var boken har påverkat mig att ändra inställning till prylar. Säljs inte längre på svenska i den utgåva jag läste, men brukar finnas att köpa begagnad på diverse hemsidor. Känner likadant för kod när jag programmerar. Ut med det som inte längre ger något värde, allting som inte är viktigt är i vägen för att allt det som är viktigt ska få den uppmärksamhet den förtjänar… Det är ju så logiskt också! Allting du har behöver förvaringsutrymme, tar på din uppmärksamhet varje gång du ser prylen, kan vara ivägen för det du egentligen använder oftar och blir glad av.

Sifferdjävulen

Klockren för att väcka intresse för matematik hos barn. Alldeles lagom att läsa ett kapitel före läggdags om barnet är yngre än 7 år. Trevliga godnattsagor där protagonisten får besök i sina drömmar av en sifferdjävul som utmanar/ledsagar hen i matematiskt tänkande. Det enda jag saknar är att en kopia av denna bok görs tillgänglig med flicka som huvudkaraktär.

GTD - Getting things done

Författare: David Allen

Jag är Malala

Tack till Frida för tipset!

Fler boktips

Bibliotek

Om du vet om en bok du vill läsa, eller en bok du redan har läst och uppskattade att läsa, så kan du be om hjälp på ett bibliotek att hitta boken bland alla hyllorna, och att du sedan sneglar över alla böcker inom samma kategori - hög sannolikhet för att du hittar intressanta böcker du inte visste fanns. :) Du kan ju också prata med bibliotekarierna och fråga efter rekommendationer! Alla jag har träffat har varit hjälpsamma, och många har rätt bra koll. Undrar hur det kommer sig att biblioteken blev till. Vilken underbar tillgång för alla i samhället. Ibland vill jag läsa i en bok som inte längre säljs, då kan biblioteken vara räddningen.

Good reads

Good reads är en hemsida där du kan spana in böcker om du söker inspiration och funderar på vad du vill läsa härnäst!

Fler lästips

Book of life The concept of ‘being offended’ - illustrated with a comic Emotional labor gender equality

Titta

Filmer

Dokumentärer

Presentationer

Pay it forward

Fin film. Berör.

Pride

Kanonfilm! Du kommer kunna skratta och hänga med om du bara ser filmen som du är. Om du råkar ha någon bredvid dig som kan ge dig ännu mer kontext och berätta mer om hur det var på den tiden då detta utspelade sig så ger det filmen ännu mer djup. Kanske värt att läsa på lite om hur det var innan du ser filmen, eller så inspireras du till att läsa mer efter att ha sett filmen.

Rosewater

Det finns en TV-show i USA som länge varit populär där Jon Stewart under många år tillsammans med sitt gäng bakom kulisserna med humor ifrågasatt vad som händer i världen. De gjorde ett reportage där en i deras team åkte till Iran och på skämt var “spion” och där de intervjuade Maziar Bahari. Personen som intervjuar säger skämtsamt i inspelningen “jag är amerikansk spion…”. Det är han givetvis inte, han är med i ett humorprogram. Personen som han intervjuar fängslas snart därefter och intervjun används som bevis för att han samarbetar med amerikanska staten. För dig som vill följa ett människoöde som det är svårt att förstå att detta pågår i vår nutid… se denna. Filmen är välgjord och med denna kontext hoppas jag att du har med dig de perspektiv som kan bidra till att du kan uppskatta filmen. Rosewater

Mjukvara

Program som du kan köra på datorn, i mobilen, kanske på surfplattan. I de fall där apparna kostar pengar, så innebär det att jag tycker att varit värda sitt pris, kanske har jag fått rabatt vid tillfället, kanske är de överdrivet prissatta idag… Apparna är för tillfället inte listade i någon särskild ordning.

Program

Audacity

Du kan använda Audacity för att redigera ljudfiler. Det är gratis att ladda ner och använda Audacity. Det är guld när du laddat ner t.ex. en ljudfil som ifrån 1177 som kan hjälpa dig varva ner, men där du inte vill avsluta stunden med “ljudklippet har spelats in av…”, då är det väldigt tacksamt att kunna klippa bort den delen av ljudklippet. Samma sak gäller givetvis ljudklipp som kanske börjar med “välkommen till…”, då kan du också klippa bort ljud i början. Om du själv spelar in ljudklipp där du talar, då kan du använda Audacity för att reducera bakgrundsbrus och lyfta fram din röst. Det är något jag själv gjort när jag spelat in en liten ljudfil till mig själv som hjälper mig fokusera på att komma ut på en joggingtur. Jag börjar meed att prata mig själv igenom att plocka fram och klä på mig kläder som är lämpliga att jogga i, och sedan säger jag till mig själv “du kan börja promenera i lugn takt”, “nu är det dags att jogga”, nu kan du promenera igen.. o.s.v. och kan då njuta av att det är tyst däremellan, att jag inte behöver hålla koll på någon klocka och genom att redigera i ljudklippet kan jag ändra hur länge jag joggar / promenerar och hur många gånger o.s.v.

Duolingo

Guld! Börja, eller fortsätt, lära dig ett språk. Helt gratis, perfekt när du pendlar, känner dig uttråkad (vem har tid med det?!??!?!) eller helt enkelt vill lära dig ett språk! Under Europaresan i somras hade jag definitivt glädje av att ha putsat på italienskan. Appen är verkligen fin och välproducerad. Den är gratis eftersom innehållet kommer till av volontärer som i grupper (du får ansöka om att starta en grupp, resp. gå med i en) bygger upp språkpaket. Företaget bakom tjänar pengar på att de manuellt bra utvecklade översättningarna kan användas i helt andra sammanhang när företag behöver bra översättningar till manualer och liknande, och kan alltså göra allt detta gratis tillgängligt, samtidigt som de tjänar pengar. Win win! :)

tiptapp

Kanonbra app där du kan lägga upp bilder på prylar - allt ifrån bortskänkes till skräp och möbler som du vill att någon annan kommer och hämtar och tar hand om. Du kan välja att lägga ut saker gratis, men du kan också erbjuda dig att betala för att någon ska komma och hämta. Om du t.ex. har en möbel som står och tar plats men själv saknar förutsättningar att åka iväg med den till tippen, då kan andra människor hjälpa dig, och genom tiptap hjälper du andra privatpersoner som kan tänka sig göra detta hitta till dig! :)

Waze

Få löpande information i realtid om vad som händer på vägarna. Rapporter om olyckor, skräp på vägen, vägarbete, poliskontroller. :) Du kan också ställa in din destination och då räknar waze m.h.a. trafikdata ut förslag på snabbaste vägen. Fungerar bra 9/10 gånger. Ibland kan en kö ha hunnit lösas upp innan rapporteringen försvinner, eller att rapporteringen inte hunnit komma in, och att appen då missar köer. Du rapporterar själv in sådant du uppmärksammar längs vägen antingen med 2-4 tryck, eller helt enkelt genom att ha appen igång. Den känner av när du kör långsammare än vad som är den tillåtna hastighetsgränsen, och när många gör det på samma sträcka, och har appen igång, så kan den automatiskt räkna ut att det är köbildning på gång och varna andra resenärer på väg dit!

Edx: https://www.edx.org/ - en hemsida, full med bra material ifrån unviersitet runt om i världen!

Keyboard maestro

Automatisera interaktioner vid datorn

Keyboard maestro låter dig skapa upp och köra arbetsflöden (makro). Du kan säga till datorn att göra något vid en viss tidpunkt, eller under ett intervall, en eller flera gånger.. När jag laddade ner en drös med ikon-samlingar, som jag också betalat för att få använda, så inkluderade de en .txt-fil i varje samlings mapp, som i sin tur innehåll en länk på tredje raden, som du behövde klistra in i en webbläsare för att hämta ner den licens du betalat för. Göra det manuellt för ~ 200 mappar skulle ju alltså ta en stund. Nu tog det mig förvisso en stunda att lära mig lite mer om alla olika sätt jag kan använda Keyboard maestro på, men resultatet blev alltså ett skript som jag kunde låta köras med ett intervall på ~1min, som för varje samling hämtade ner licensen och döpte om license.pdf - filen till ett namn som innehåll samlingens namn och sedan flyttade den till mappen där samlingen med ikoner fanns. Klockrent! :)

Upcard

Upcard är en App som hjälper familjer med barn som har autism.

Things

 • Kortkommandon som funkar riktigt bra
 • Synkar klockrent mellan mina enheter (ios & osx) - det här är anledningen till att jag fortfarande har en iPhone, istället för en fairphone (eller motsvarande).

youtube-dl

youtube-dl gör det enkelt för dig att ladda ner material ifrån Youtube, och många andra hemsidor.

Lyssna

Nätbutiker där du kan köpa ljudböcker utan kopierongsskydd:

Du kan också använda mjukvaran ”youtube-dl” i terminalen för att ladda ner valfritt youtubeklipp som ljudfil.

Katy says

Heter numera Move your DNA . De första ~70 avsnitten var trevliga. När jag lyssnade på första avsnittet så kände jag att njae, denna podcast är nog inte för mig.. men en god vän uttryckte att hon tyckte att det är en bra podd, så jag gav den några avsnitt till, och när en vant sig vid formatet, så var det relevant innehåll som levereras i lagom stora portioner i varje avsnitt, och det avslappnade formatet var väldigt trevligt sällskap på långpromenader. Min vän och denna pod har inspirerat mig att reflektera mer aktivt över min hållning, och jag har nu svårt att sitta still på en vanligt hård stol. Väldigt tacksam framtoning där den som lyssnar alltid kan utgå ifrån sin befintliga tillvaro och bli inspirerad att testa på någon förändring då och då.

Om du efter första avsnittet känner att nja, vet i sjutton om detta är för mig, lyssna då på dessa avsnitt och känn sedan efter igen :)

 1. Avsnitt 3 Casts
 2. Avsnitt 29 - Skin
 3. Avsnitt 23 Nature School
 4. Avsnitt 33 - bicycle

Vetenskap och hälsa

Podcasten ges ut i samarbete: Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne Avsnittet Det händer i kroppen när du tränar var intressant att lyssna på.

Dokumentärer ifrån RFSU

Dokumentärer från RFSU
Mer om SRHR hos wikipedia Får mig att känna “vad bra vi har det”. Tänker på de ungdomsmottagningar en har besökt genom åren. Ett av de hade ett träd med “kondomblommor”. Det fanns ofta en skål med kondomer som en gratis kunde ta en eller några ur. Jag gissar att det är guld om en tycker att det är pinsamt att köpa kondomer. Tror också att det är guld om ungdomar och unga vuxna som kanske inte aktivt utövar samlag ännu ändå har en kondom i jackfickan eller i väskan, till det där oväntade tillfället då det kanske händer oplanerat. Inte att väskan skulle vara det första en kanske tänker på då, men då finns den i varje fall där och en kan välja att plocka fram den, istället för att kanske behöva avbryta eller ännu värre, fortsätta utan..
Dokumentärerna gav mig perspektiv. Det är lätt hänt att en tar saker för givet när allting fungerar bra i ens egna tillvaro.

Övrigt att lyssna på

Fängslande, intressanta och relevanta tal

Personer

Neil DeGrasse Tyson

Komiker

Trevor Noah, Jen Brister, Jena Friedman, Taylor Tomlinson

Joss Stone

Duktig musiker

Annat

Visste du att du kan ladda ner material ifrån Youtube som ljudfil? Om du då hittar ett intressant tal eller annat som du gärna skulle vilja lyssna på så kan du ladda ner det som en ljudfil och lyssna på det nedkopplad när du vill.

 1. Välj ut ditt youtubeklipp
 2. Spara länk till youtube-klippet
 3. Besök Listen to youtube
 4. Fyll i adressen (“URLen”) och klicka på GO
 5. Vänta och tryck sedan ja när den

Prylar

Prylar jag har och uppskattar Filosofi: Få prylar av god kvalitet, så hållbart tillverkade som möjligt, i material som är ekologiskt.

Sugrör i glas

Förtjusande - går att beställa i alla möjliga färger och du kan köpa sugrör i glas med läckra dekorationer också. De jag har tål att köras i diskmaskin. Ställa fram en lagom stor tillbringare eller ett lite högre glas, med vatten och ett sugrör i är klockrent när en pysslar med annat och känner sug lite då och då, “no pun intended”. För mig bidrar det till att jag faktiskt får i mig mycket mer vatten på dagen. Har smalare sugrör som jag endast använder när jag dricker vatten, och tjockare sugrör - med större diameter som jag använder om jag gjort grönsaksjuice eller krämig smoothie.

Organisationer

Du kanske också vill ge uppmärksamhet, pengar eller tid till någon av dessa organisationer?

Tjänster, restauranger och butiker

Individer

Möten

Detta tänker jag på om jag ska anordna eller delta i ett möte..

Länktips

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.