Här samlar jag tankar, anteckningar och tips i min strävan att leva hållbart.

Ja, politiker och ledare med makt inom olika organisationer, särskilt storföretag, är de som kan göra stor skillnad, jag väljer samtidigt att göra det jag kan som privatperson.

Städa

Rengöring i köket

Köksrengöring (spray)

Rengöra ugn

Rengör ugnen med bikarbonat

Rengöra kyl & frys

Torka rent kyl och frys med bikarbonat

Allrengöring

Allrengöringsmedel som funkar till det mesta: fönsterputs, golv- och mattrengöring och till badrummet. Det är minst lika bra som det du köper i butik – och mycket billigare. En flaska ättika (24 procent) kostar omkring 10 kronor och räcker till flera blandninga

https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/miljovanligt-och-effektivt-sa-enkelt-gor-du-eget-rengoringsmedel-/
https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/stada-med-bikarbonat-och-attika--sa-gor-du/

"Bikarbonat är ett riktigt mirakelmedel, som både binder fukt och tar bort dålig lukt. Det betyder att det kan strös över mattor och dynor (kökssoffan till exempel!), och sedan dammsugas bort efter en halvtimme eller så och vips är textilierna fräschare utan kemtvätt. Bikarbonat funkar också som rengöringsmedel på det mesta. . För lättare smuts räcker det med lite bikarbonat på en fuktig trasa, för fastbrända fläckar i ugnen är det mer effektivt med en smet av bikarbonat och hett vatten som får verka en stund innan det torkas bort. Vill jag ha fram bikarbonatens verkliga superkraft kombinerar jag det med vinäger. Några matskedar bikarbonat följt av en halv deciliter vinäger i avloppet blir en grym propplösare, och när det slutat fräsa sköljer jag rent med vatten."

"Fönsterputs: "Inget säger vår mer än nyputsade fönster! Jag brukar hälla ner några matskedar ättika i varmt vatten, eftersom ättika löser både smuts och fett. Dessutom gör ättikan att fönstren torkar snabbare, vilket minskar risken för ränder. Ett par droppar miljövänligt diskmedel i vattnet, en hel och ren fönsterskrapa och en torr trasa eller handdukar att torka efter med är allt som behövs!

"Vädra! Att köra korsdrag en stund och vädra ut ordentligt gör köket och hela hemmet vårfräscht. Återanvänd! Det går åt en del ättika när man städar miljövänligt, och glasflaskan är perfekt att skruva på ett spraymunstycke på. Vips har du en snygg och smart sprayflaska för fönsterputs eller allrengöring! Trygga trasor! Jag kör med disktrasor i lin, som bara blir bättre med tiden. De får åka med i tvättmaskinen då och då, och ibland kokar jag dem i en kastrull för att verkligen få dem rena. Välj rätt produkter! Vissa produkter behövs kanske ändå vid sidan om skafferiingredienserna, som diskmedel till exempel. Då väljer jag ekologiskt, naturligt och miljömärkt så långt det går."

Fonsterputs

- Attika eller ättikssprit - Handdiskmedel - Vatten - Tom sprayflaska (förslagsvis ättika-flaskan + gammalt spraymunstycke) Gor sahar: 1. Häll i så det är ca 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i den tomma flaskan och resten vatten.
2. Tillsätt några droppar handdiskmede
3. Sätt på spraymunstycket och skaka lä
4. Klart!

Spraya generöst på hela fönst, gnugga sen med fuktig linne-duk. Torka av med torr ren duk.
Obs! Undvik kontakt med marmor (!)

Matlagning

Färskpressade apelsiner

Köpa hem hela apelsiner (via årstiderna) för att minimera förpackning, och handpressar. Köpt två små fina enkla glas (2nd hand) där en apelin fyller 80-98% av glaset. Känslan är att jag får ett fullt glas apelinsdricka/apelsinjuice. Skalet kan jag kompostera (bokashi) och det krävs ingen/särskild förpackning till apelsinerna (du lämnar tillbaka lådorna som du får leveransen i till årstiderna). Det är en trevlig morgonrutin vid frukostbordet (jag äter vanligtvis väldigt fort och anstränger mig aktivt för att vara och äta lugnare). Perfekt för barn att det är en apelsin om dagen, lagom mängd och vem orkar vänta på fler eller orkar pressa fler?

Om jag har slut på köksspray så använder jag apelsinskalet till att göra egen köksspray (blanda skalen med ättika i tät burk i 2 veckor, tillsätt vatten och tada så har du egen köksspray

Det här är lite dyrare mer deciliter dricka, men apelsinerna håller sig fräscha mycket längre, så du kan dricka alldeles lagom mycket (vs. att du behöver dricka upp "allt i flaskan inom någon eller några dagar"), det här är så färskt det blir om en inte själv odlar apelsiner, så förmodligen spenderar du inte mer pengar på ett glas färskpressad apelsin, eftersom du dricker lite mindre och kan förvara dina apelsiner mycket längre än en öppnad flaska i kylskåpet och du slipper slänga plast/kartong-förpackning som juice annars kommer i, och de förpackningarna behöver inte alls produceras.

Tjanster