Blöjor

Du kan låna hem blöjor ifrån blöjoteket hos blöjupproret! Ett års medlemskap kostar (2018) 80kr, och då ingår kostnaden för frakt för att en gång låna hem många olika blöjor för att känna och klämma.

Jag valde knytblöjor av märket Disana, som jag köpte in ifrån nätbutiken “Lilla Eko”.

Hur?

Hur sätta på en knytblöja



Annat sätt att vika på, som den är, utan inlägg



Disana diaper cloth review



Disanas egna guide :D

Obs! Kom ihåg att sätta på ullskal utanpå blöjan

Fördelar

Blöjor, ullskall och ullbyxor och så inlägg som borde räcka första året gick på ca 4000kr. Till andra året får jag köpa till större ullbyxor bara, men känner att det kan vänta tills dess. Mycket pengar, men jag känner mig starkt övertygad om att jag bidrar genom att dessa sedan finns att köpa begagnat. Om de hade funnits att köpa begagnade nu, så hade jag gärna köpt de begagnade själv. Har en förhoppning om att kunna sälja dessa begagnade för kanske 1900kr, så kanske nästa kan sälja de för 1500kr, och nästa för 1000kr… Jag har också hittat bra ulltvättmedel och eftersom jag köpt så många (30st), så hinner de tvättas och vädras utan stress, och att de inte hinner slitas så fasligt.

Köper hem några nedbrytbara engångsblöjor ifrån Naty - strl nyfödd och strl 1. Vill försäkra mig om att det inte är stressigt att öva upp sig när det gäller att knyta ullblöjorna. Fanns att köpa hos apotea med fri frakt. Engångsblöjorna är tänkta att kunna användas om en ska vara borta hemifrån och behöva byta blöja borta, och som lösning ifall det skulle kännas stressig att förstå och komma igång med tygblöjorna. Målet är tygblöjor 100%, det borde ju gå att hitta inlägg också till tygblöjorna som faktiskt är av ett material att en kan plocka ut det och spola ner det i toaletten. Jag har inte hittat något sådant ännu, men det borde ju finnas?!?!?

Butiken Lilla eko var den butik som just då (april 2018) hade bäst priser på blöjorna.

Tydligen ovanligt med utslag/skavsår o.s.v. på rumpan när barn använder tygblöjor - hurra för tygblöjor! :)

Rispapper

Nedbrytbara engångspapperslappar som säljs på rulle. Inte alls gjorde av risstärkelse, men kallas ändå för rispapper, om jag förstått saken rätt. Du kan lägga det närmast barnets rumpa, och då enkelt samla upp och slänga bajs genom att slänga pappret. Kanske bra när en är någon annanstans än hemma? Kanske bra om ens partner är lite kinkig när det gäller att hantera en blöja med bajs i?

Förvaring för tygblöjor

Hört på nätet om “wet bags”. Vill själv skaffa en enklare bomullstygpåse och lägga de där i. Den påsen får i sin tur ligga i en hink med lock. Tanken är att du kan stoppa in påsen tillsammans med de smutsiga blöjorna direkt i tvättmaskinen.

Blöjbyxor

Ullskal Ullen har förtvättats och tovats för att öka uppsugningsförmågan och göra skalet extra tätt. Den breda och mjuka kardborren gör skalet mycket enkelt att ta av och på. Den breda stickade linningen hjälper till att förhindra läckage. I våtzonen har ett extra lager ull sytts i för att öka uppsugningsförmågan där den behövs som mest. För både dag- och nattanvändning. Ullbyxor behöver inte tvättas efter varje användning, det räcker att lufta dem. Tvätta skalet först när det har synliga fläckar eller känns ofräscht. Ullskalet behöver lanoliseras (kuras) med ullfett eller ullkur för att hålla tätt.

Övrigt

Hur många behövs?

  1. Tygblöjor
  2. Inlägg!
  3. Komposterbara blöjor?
  4. Blöjupproret!

Torrskikt Torrskikt används för att snabbt transportera bort vätskan från barnets hud så att det känns torrt, vilket många barn föredrar, och det minskar risken för hudirritation. Inlägget läggs mellan blöjan och huden, och är tillverkat av råsilke, ett helt naturligt material utan syntetiska ämnen. Råsilke är naturligt antiinflammatoriskt. Råsilkesinläggen är känsliga för höga temperaturer och kan krympa, det rekommenderas därför att de tvättas på samma sätt som ullbyxor, handtvätt med ulltvättmedel. Dock är silkesfibrer tacksamma att få rena även i låga temperaturer

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.