Här har jag samlat böcker, ljudklipp, dokumentärer, prylar, mjukvara och annat jag rekommenderar varmt. Jag listar också organisationer som jag givit tid och pengar till.

Kanske upptäcker du här en bok eller två att låna hem. Kanske inspireras du till att ge till människor som gör bra saker.

Läsa

Jag har uppskattat att läsa dessa böcker och andra texter.
Några har jag läst, andra har jag lyssnat på som ljudböcker.

... visa fler boktips
... barnböcker

Barnböcker

Sifferdjävulen

Klockren för att väcka intresse för matematik hos barn. Alldeles lagom att läsa ett kapitel före läggdags om barnet är yngre än 7 år. Trevliga godnattsagor där protagonisten får besök i sina drömmar av en sifferdjävul som utmanar/ledsagar hen i matematiskt tänkande. Det enda jag saknar är att en kopia av denna bok görs tillgänglig med flicka som huvudkaraktär.

... intressant läsning online

Bibliotek

Om du vet om en bok du vill läsa, eller en bok du redan har läst och uppskattade att läsa, så kan du be om hjälp på ett bibliotek att hitta boken. Sedan kan du kika på böcker inom samma kategori, här kan du hitta intressanta böcker du inte visste fanns. Du kan också prata med bibliotekarierna och fråga efter rekommendationer. Alla jag har träffat har varit hjälpsamma, och många har bra koll inom många olika kategorier. Vilken underbar tillgång för alla i samhället bibliotek är. Ibland vill jag läsa i en bok som inte längre säljs, då kan biblioteken vara räddningen.

För oss som bor på landet är biblioteksbussar en fantastisk sak!

Goodreads

Goodreads är en hemsida där du kan spana in böcker om du söker inspiration och funderar på vad du vill läsa härnäst.

Titta

... fler filmer

Rosewater

Det finns en TV-show i USA som länge varit populär där Jon Stewart under många år tillsammans med sitt gäng bakom kulisserna med humor ifrågasatt vad som händer i världen. De gjorde ett reportage där en i deras team åkte till Iran och på skämt var “spion” och där de intervjuade Maziar Bahari. Personen som intervjuar säger skämtsamt i inspelningen “jag är amerikansk spion…”. Det är han givetvis inte, han är med i ett humorprogram. Personen som han intervjuar fängslas snart därefter och intervjun används som bevis för att han samarbetar med amerikanska staten. För dig som vill följa ett människoöde som det är svårt att förstå att detta pågår i vår nutid… se denna. Filmen är välgjord och med denna kontext hoppas jag att du har med dig de perspektiv som kan bidra till att du kan uppskatta filmen. Rosewater

... fler serier

Dokumentärer

... fler dokumentärer

Presentationer

... fler presentationer

Lyssna


... fler ljudklipp & poddar

Komiker

Trevor Noah, Jen Brister, Jena Friedman, Taylor Tomlinson

Musiker

Joss Stone

Nätbutiker där du kan köpa ljudböcker utan kopieringsskydd:

Visste du att du kan ladda ner material ifrån Youtube som ljudfil? Om du då hittar ett intressant tal eller annat som du gärna skulle vilja lyssna på så kan du ladda ner det som en ljudfil och lyssna på det nedkopplad när du vill.

  1. Välj ut ditt youtubeklipp
  2. Spara länk till youtube-klippet
  3. Besök Listen to youtube
  4. Fyll i adressen (“URLen”) och klicka på GO
  5. Vänta och tryck sedan ja när den

Du kan också använda mjukvaran youtube-dl i terminalen för att ladda ner valfritt youtubeklipp som ljudfil.

brew (brew.sh), autocomplete

.zshrc
- alias
- auotocomplete för brew

Prylar

Prylar jag har och uppskattar.

Mjukvara

Program som du kan köra på datorn, i mobilen eller på surfplattan.

... mer mjukvara

Organisationer

Du kanske också vill ge uppmärksamhet, pengar eller tid till någon av dessa organisationer?

Tjänster, restauranger och butiker

Länktips