Barn

Här dokumenterar jag mina förberedelser inför att leva med en liten varelse hemma.

🎁 Presenter

Om du tänkt köpa en present så kika gärna på 🎁 önskelistan.

Prylar

Har skrivit mer om prylar på en helt egen sida, vad som är bra att tänka på, var en kan köpa prylar av bra kvalitét, var en kan hitta begagnade prylar och mer information om olika prylar.

Näring

⚠️ Gröna bladgrönsaker
Vänta med att ge större mängder gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, tills barnet fyllt ett år. Öka sedan mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

⚠️ Honung
Ingen honung till barn upp till ett år! Undvik honung till barn under ett år. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin. Läs mer hos livsmedelsverket.

⚠️ Opastöriserad mjölk
Varken barn eller vuxna bör dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter. Ehec är en ganska “ny” bakterie som började spridas i Sverige på 90-talet, och som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer, men kan gå att få på bondgårdar.

Övrigt

📄 Namn
Ny lag om personnamn börjar gälla den 1 juli 2017.
Efternamn kommer inte längre tilldelas barnet automatiskt vid födseln eller adoption. Alla efternamn ska fås genom ansökan. Man ska kunna ha dubbla efternamn och det ska gå att byta namn flera gånger.

📄 Partner
Har du en partner? Då är detta bra att hålla koll på:
Sambos ärver inte varandra så om den ena skulle gå bort så gäller arvsordningen. Det innebär att om man inte har barn så är det den avlidnes föräldrar och syskon som ärver den avlidne. Skulle man ha barn är det barnen som får allt. Och nu blir det väldigt intressant. Låt säga att mamman i familjen går bort och barnen ärver mamman. Pappan däremot får ingenting. Är barnen minderåriga så behöver de ha en god man som förvaltar pengarna och den här personen kan inte vara pappan. Då kan man hamna i väldigt jobbiga situationer där den goda mannen ska fatta beslut om den avlidna mammans pengar får användas till nya vinterkläder till barnen, sommarläger mm. Pappan behöver alltså ett godkännande när han vill använda dessa pengar helt enkelt. Det blir ännu värre om den avlidna mamman skulle äga ett hus som fortfarande är belånat tillsammans med pappan. Den goda mannen kan anse att det är olämpligt att minderåriga har lån och tvinga pappan att sälja huset och skaffa ett billigare boende. Viktigt att skriva testamente alltså.

📄 Dricksvatten
Egen brunn? Analysera vattnet!
Rekommenderas att en gör ungefär var tredje år.
Små barn är mycket mer känsliga, så dricksvatten som är ofarligt för vuxna att dricka kan vara skadligt för barn. Du kontaktar en återförsäljare nära dig som har kontakt med något av de labb som finns i Sverige, eller så kontaktar du de direkt, du får hem små behållare att fylla med vatten som du skickar in med post till labbet som sedan inom några veckor återkopplar med resultat. 💭 Hade varit så häftigt om det fanns labb en kunde besöka som privatperson - med workshops osv. så att en kan vara med och se hur det går till och senare göra det själv.

🤰🏽 Förebygga sprickningar under förlossningen
Smörja in underlivet mig med olivolja varje dag fr.o.m. ca 2 månader innan förväntad förlossning.
Jag beställde enkel mörk glasflaska och pump att hälla i lite olivolja i som jag kan ha i badrummet. Jag fyller den med ekologisk olivolja som jag redan har i köket.

🤰🏽 Vad går att optimera under förlossningen?
Välja och växla mellan lämpliga ställningar under själva förlossningen. Huk, stå på alla fyra m.m. Jag hade tack o lov av andra anledningar börjat gå i “barfotaskor” sedan något halvår tillbaka innan jag upptäckte att jag var gravid. Det har bidragit till att “vad det nu heter i bakre delen av foten/benet/vaden” har tänjts ut till normal funktion… så nu kommer jag alls ner på huk! Goda förutsättningar! Går att stretcha medvetet. Jag hade traskat runt i skinners under sommaren för att det var roligt, och sedan efter att sommaren gått ville jag ju inte tillbaka till vanliga skor - vanliga skor klämmer ju ihop tårna!

🤰🏽 Förebygga inkontinens, både under graviditeten och efter förlossningen
Gör bäckenbottenövningar.
Behövs verkligen i mitt fall, jag har börjat kissa på mig hela tiden. Speciellt när jag nyser. Jag nyser en hel del nu när det flyger och far pollen överallt.

🤰🏽 slempropp
Slempropp? Det finns det tydligen en som kan “gå”, precis som att “vattnet kan gå”. Jaha! Hade jag ingen aning om! Känns lugnande att känna till! Slemproppen kan gå några veckor innan det är dags. Undvik att bada i simhall eller gemensam pool och liknande efter att slemproppen gott. För att undvika infektioner. Det behöver inte betyda att det är på gång, den kan växa igen och släppa flera gånger innan det är dags. Men det är vanligt att den kommer ut när det snart är dags för förlossning.

🤰🏽 smaker
Låt barnet redan i magen, speciellt under sista delen av graviditeten, får uppleva olika smaker!


Skaffa


Fixa

Förberedelser

Införskaffa så mycket du kan, hinner och har råd med i förväg. Gå på loppis, i second hand-butiker, kolla på tradera om du orkar med hela auktionsförvarandet. Fundera på ifall du känner någon som kan tänkas ha barnkläder som bara ligger. Sök bland forum och i sociala medier efter annonser om begagnat och loppisar. Det kan bli så att ni blir fast hemma ifall bebisen eller mamman kanske blir sjuk. Du kanske föder en extra känslig varelse där det helt enkelt är olämpligt att vistas ute. Då är det bra skönt, och mycket mer plånboksvänligt att hunnit handlar hem vad du behöver i förväg! Det är också hög sannolikhet att du som ammar är helt slut första första veckorna. Planera och ta sig ut och handla är kanske det sista du orkar med just då, och det kan ju vara skönt att helt kunna fokusera på nya familjemedlemmen istället.Packa till förlossningen

Får se vad som faktiskt följer med av allt detta, men listar allting jag skulle vilja ha med mig. Vilken dröm det vore att få föda hemma istället för att släpa med sig allt detta till ett sjukhus. Obs! Packa i väska/tygkasse! Papperskasse/plastpåse kan gå sönder! ( Tänk om det spöregnar! Tänk om påsens handtag släpper eller botten går sönder! ) Svampkorgen är kanon att packa i!

Hej!

Jag som skriver här heter Victoria.
Du kan läsa mer om mig på startsidan.